מאת ד"ר עופרי שם טוב
הלב הוא אחד האיברים החשובים בגוף ותפקידו להזרים דם המכיל חמצן ונוטריאנטים לתאי הגוף. רוב בעיות הלב גורמות לירידה ביעילות זרימה זו, אשר עם הזמן וללא טיפול, עלולה להחמיר עד כדי כשל לב – הצטברות נוזלים בחלל הבטן או הריאות ואף מוות.
קיימים שני סוגים של מחלות לב – מחלות המערבות את מסתמי הלב או מחלות בשריר הלב.
שתי מחלות הלב הנפוצות ביותר בכלבים הן:
- אי ספיקה של המסתם המיטרלי (MR) – ניוון של המסתם אשר מפריד בין החדר השמאלי לעלייה השמאלית של הלב. מדובר במחלה נפוצה בכלבים קטנים אשר מקורה תורשתי. במצבים קלים לא נראה סימנים קליניים למעט אוושה, אך עם החמרת המחלה יופיעו שיעול ובמקרים לא מטופלים או חמורים מאוד יתפתח כשל לב אשר יכלול בצקת ריאות.
- הרחבה של שריר הלב (DCM) – חולשה או עיבוי של שריר הלב אשר יגרום לכך שהלב מזרים דם ביעילות נמוכה יותר בגלל יכולת התכווצות מופחתת. בהמשך עלול להופיע כשל לב. מדובר במחלה תורשתית המופיעה בכלבים גדולים.
כיצד נדע האם כלבנו סובל ממחלת לב – דרכי אבחון
בכל בדיקה שגרתית במרפאה אנו מקשיבים ללב באמצעות הסטטוסקופ, במידה וקיימת אוושה (לרוב כתוצאה מדליפת מסתם) נמליץ בהתאם לחומרתה לבצע צילום רנטגן של בית החזה על מנת לקבוע את גודל הלב. ייתכן ויהיה צורך בבדיקה של וטרינר קרדיולוג על מנת לבצע אקו לב (אולטרסאונד של הלב) כדי לאפיין את המחלה וחומרתה ביתר דיוק.
הסימנים הקליניים הבאים עלולים להצביע על מחלת לב:
- עייפות, חוסר אנרגיה וסיבולת נמוכה בפעילות גופנית
- תאבון נמוך עם ירידה במשקל או לחילופין עליה במשקל בגלל צבירת נוזלים
- שיעול תכוף
- התעלפות או קריסה פתאומיות
- קשיי נשימה ואף מצוקה נשימתית מסכנת חיים
התמודדות וטיפול במחלת לב
לאחר האבחון יותאם הטיפול המתאים, בין אם מעקב או צורך בתרופות אשר תומכות בתפקוד לב תקין. במרפאה אנו נתקלים בלא מעט כלבים עם מחלת לב בחומרה כזו או אחרת, ברוב המקרים טיפול תרופתי ומעקב רפואי יעיל יביאו להארכת חיי הכלב ואיכות חיים טובה. קיימת חשיבות לאבחון מוקדם על מנת להימנע ממצבי כשל לב ככל שניתן.