המלטה בחתולות

המלטה בחתולות

דר' עירית אילן

 

הכנה להמלטה

לפני ההמלטה יש לסדר קופסא שתיועד להמלטה. כדאי להרגיל את החתולה לישון בקופסא כדי להבטיח שההמלטה תתרחש במקום שבחרת לכך. חתולות מעדיפות בדרך כלל קופסא קטנה יחסית עם דפנות בגובה של  15-20 ס"מ כדי למנוע מהגורים לזחול החוצה. יש לשים את הקופסא במקום שקט ומבודד המוכר לחתולה. אפשר לשים את המזון והמים של החתולה קרוב לקופסא.
ריפוד הקופסא יכול להיעשות עם נייר עיתון – זהו ריפוד מצוין מאחר וניתן להחליפו בקלות, יש לו יכולת ספיגה, והחתולה יכולה לקרוע אותו כשהיא מכינה "קן" המלטה (יום-יומיים לפני ההמלטה). אם משתמשים בשמיכות, מגבות או בדים יש לכבס ולנקות אותם לעיתים קרובות.
כדי לדעת במדויק מתי תתרחש ההמלטה, אפשר למדוד את חום החתולה ע"י החדרת מד-חום לפי הטבעת פעמיים ביום החל מהיום ה – 60 להריון ועד לתחילת ההמלטה. הטמפרטורה הנורמאלית בפי הטבעת היא 38-39 מעלות צלזיוס. כ – 24 שעות לפני ההמלטה הטמפרטורה יורדת בכמעט מעלה אחת.

שלבי ההמלטה

את ההמלטה ניתן לחלק ל – 3 שלבים. השלב השני והשלישי חוזרים על עצמם לאחר המלטת כל גור.

שלב 1:

בשלב זה האם נראית חסרת מנוחה ועצבנית מאד. היא עשויה לסרב לאכול ולשתות. חום גופה מתחיל לרדת והיא מחפשת לעצמה מקום מבודד. היא עשויה ליילל בקול רם. שלב זה נמשך 12-24 שעות.

שלב 2:

בשלב זה מתחילים הצירים. כלפי חוץ נראים הצירים כמו גלי התכווצות חזקים של הבטן, ואחריהם הוצאת הגורים מחוץ לרחם. בדרך כלל מבצבץ לראשונה מן הנרתיק שק ירקרק קטן המכיל נוזל. אחריו בא הגור והשלייה המחוברת אליו. התנוחה הנפוצה של הגור בזמן יציאתו היא האף לפנים והבטן למטה. אולם, חלק מהגורים נולדים כשחלקם האחורי יוצא ראשון – זוהי גם תנוחה נורמאלית בחתולים.
לאחר יציאת הגור, החתולה פותחת בשיניה את השק, מנקה את הגור ומנתקת את חבל הטבור.

שלב 3:

זהו שלב המנוחה  הבא לאחר המלטת כל גור. בשלב זה מתרחשות התכווצויות קלות של הרחם ויציאת שיירי השלייה מן הרחם. שלב זה נמשך בין מספר דקות לשעה. לעיתים, נולדים שני גורים בהפרש של כמה דקות זה מזה ולאחר מכן באה מנוחה.

עזרה בהמלטה

אם החתולה לא ביצעה את הפעולות הבאות יש לסייע לה: לאחר המלטת כל גור יש להרחיק את כל הקרומים המכסים אותו (ראשית מהפנים כדי לאפשר לגור לנשום), ולנקות במגבת נקיה את הפנים (בעיקר את האף והפה). יש לנגב את הגור כדי לייבש אותו וכדי להמריץ את הנשימה ואת מחזור הדם. לאחר מספר דקות ניגוב, הגור צריך להתחיל לזוז ולבכות בקול.
אם נראה שיש גור תקוע בתוך הנרתיק והחתולה אינה יכולה להוציאו החוצה, יש צורך בעזרה וטרינרית דחופה!

התנהגות האם

בזמן ההמלטה וההנקה, החתולה עשויה להתנהג באופן שונה מהרגיל. היא עלולה להיות עצבנית מאד ולהרגיש צורך חזק להגן על משפחתה החדשה. תוקפנות זו בדרך – כלל נעלמת עם הזמן. בכל מקרה, רצוי לגשת אל החתולה באיטיות ובזהירות (בעיקר מיד לאחר ההמלטה) כדי לראות מהן תגובותיה. רצוי לא לאפשר לאנשים זרים להתקרב לחתולה ולגורים מאחר והיא עלולה לנסות להרחיקם מהגורים ולפגוע בהם.

יש ליצור קשר עם הוטרינר/ית במקרים הבאים:
* יש גור תקוע בנרתיק.
* צירים חזקים נמשכים למעלה מ – 30 דקות מבלי שיצא גור החוצה.
* יש צירים חלשים הנמשכים לסירוגין למעלה מ – 6 שעות מבלי שיצא אף גור החוצה.
* עברו למעלה מ – 4 שעות ויש סיבה להניח כי נותרו גורים נוספים ברחם.
* נראית הפרשה ירוקה – שחורה מן הנרתיק ובתוך 3-4 שעות עדיין אין צירים או יציאת גורים
החוצה. הפרשה ירוקה – שחורה היא נורמאלית, אך צריכה להיות יציאה של גור זמן קצר לאחריה.
* ההריון נמשך למעלה מ – 67 יום.
* החתולה אדישה או מדוכאת ואינה מניקה את הגורים.